Ouale ne fac mai destepti. Complexul de vitamina B din oua ajuta la buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, “oul contine lecitina, care mentine sanatatea vaselor capilare, vitamina B6, care previne oboseala mentala, si colina, indispensabila pentru sinteza acetilcolinei (un neurotransmitator cerebral)”, spune Mihaela Bilic in “Sanatatea are gust”.


Ouale ajuta la slabit. “Oul contine cea mai buna proteina pe care o poti gasi in natura, respectiv albumina. Toate celelalte tipuri de proteine se raporteaza la aceasta, in primul rand pentru ca are o valoare biologica ridicata (se asimileaza usor) si, in al doilea rand, contine toti aminoacizii de care corpul nostru are nevoie in cantitatile perfecte. Ouale sunt foarte importante in alimentatia unui sportiv, dar nu trebuie sa lipseasca nici din meniul persoanelor active”, spune Serban Blebea, antrenor personal.


Oul este un super-aliment deoarece contine numeroase substante nutritive cu rol esential in mentinerea starii de sanatate (vitamina A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu si zinc) si acizi grasi Omega 3 (care au rol important in reducerea inflamatiilor in organism, cu precadere la nivelul vaselor de sange si incheieturilor), prevenind afectiuni precum osteoartrita sau bolile cardiace.


Oul crește nivelul de colesterol sanatos, asa-numitul HDL, scazand astfel riscul de boli de inima sau accidente vasculare cerebrale.

 


Oul ajuta la dezvoltarea creierului in stadiul intrauterin si favorizeaza cresterea armonioasa a copiilor datorita prezentei colinei (100 mg /ou) si a acidului folic, motiv pentru care este frecvent recomandat consumul de oua in timpul sarcinii. In plus, colina din oua se pare ca ar avea rol de protectie impotriva anumitor forme de cancer, in special cancer de san.


Oul protejeaza vederea si previn afectiunile oculare gratie continutului de luteina si zeaxantina din galbenus, substante puternic antioxidante care ajuta la fixarea retinei. Studiile au demonstrat ca aceste substante pot reduce semnificativ riscul de aparitie a cataractei si a degenerescentei maculare, afectiuni frecvent intalnite in special in randul persoanelor varstnice. De asemenea, ouale sunt surse bogate de vitamina A, a carei carenta poate duce chiar la orbire.


Ouale sunt importante surse de proteine de calitate (6 grame / ou) si aminoacizi, care ajuta la dezvoltarea tesuturilor, scaderea in greutate, cresterea masei musculare, reglarea tensiunii arteriale si intarirea oaselor.


Consumul de oua este frecvent recomandat si in dietele de slabire deoarece sunt alimente satioase, deci care tin de foame si tin la distanta pofta de dulce. Mai multe studii au demonstrat ca un consum regulat de oua la micul dejun ajuta la reducerea indicelui de masa corporala (IMC), deci la pierderea kilogramelor in plus.


Ouale sunt bogate in sulf, mineral esential pentru absorbtia complexului de vitamine B, utile pentru buna functionare a ficatului, dar si pentru producerea de colagen si cheratina, care ajuta la mentinerea sanatatii pielii, unghiilor si parului, conferind un lus de stralucire.


Din oua se pot face masti cosmetice pentru fata sau par. De exemplu, masca realizata din doua albusuri batute spuma, aplicata pe zonele cu probleme si lasata sa actioneze 20 de minute, poate face minuni pentru tenul gras, cu tendinte acneice (vezi aici mai multe retete de masti cosmetice naturale pentru orice tip de ten). De asemenea, parul uscat, fragil, cu varfuri despicate poate beneficia de pe urma banalului ou. Proteinele dau rezistenta parului, sigileaza fibra capilara, rezultatul fiind un par stralucitor, bogat si mai putin fragil si predispus la rupere (vezi aici mai multe masti pentru fiecare tip de par).


Ouale pot fi adaugate in orice reteta. Sunt extrem de versatile si, in viziunea celor mai buni chefi, sunt alimentele care nu ar trebui sa-ti lipseasca niciodata din frigider.


Ouale sunt un remediu excelent anti-mahmureala. Asta datorita continutului bogat in cisteină, substanta care ajuta la descompunerea compusului chimic numit acetaldehida, care cauzeaza mahmureala. Ouale ajuta de asemenea la eliminarea toxinelor lasate in urma de alcool.


O gaina face intre 250 si 279 oua pe an.


Ouale absorb mirosurile neplacute din frigider. Au foarte multi pori - pana la 17.000 de pori mici care absorb orice miros din frigider. Tocmai de aceea, e recomandat sa le tii in cutii de carton.


Ouale contin aproape toate vitaminele esentiale pentru organism, in afara de vitamina C. De asemenea, contin toate proteinele si mineralele de care are nevoie corpul tau.


Coaja constituie 9-12 % din greutatea totală a unui ou şi conţine pori care permit oxigenului să pătrundă şi dioxidului de carbon şi umidității să iasă din ou.


Culoarea albușului provine în principal de la o proteină denumită albumen şi conţine niacină (vitamina B3), riboflavină (vitamina B2), clor, magneziu, potasiu, sodiu şi sulf. Albușul conţine aproximativ 57 % din proteinele unui ou.


Culoarea gălbenuşului este determinată de dieta găinii. Cu cât cerealele din hrana sa conțin mai mulți pigmenți galbeni şi portocalii, cu atât gălbenușul va fi mai închis la culoare.


Culorile unui ou variază odată cu vârsta, dar și datorită altor factori. Spre exemplu, dacă albușul prezintă urme albe ca de nori atunci din punctul de vedere al Egg Safety Center (Centrul de Siguranță pentru Ouă), oul este foarte proaspăt. Albușul tranparent și clar arată că oul ”îmbătrânește”, iar culoarea roz sau iridiscent arată că oul a fost afectat și nu trebuie consumat;


China este cel mai mare furnizor de ouă, produce aproximativ 390 miliarde în fiecare an, aproximativ jumătate din întreaga aprovizionare la nivel mondial.